2011.12.11.
20:05

Írta: kristofkristofkristof

Arezzo

"-A következő állomás például Arezzo, Arezzo! Fantasztikus, hogy Arezzo csakugyan a világon van, és nem Dante találta ki, amikor tornászait összehasonlította az ördögökkel, akik trombitát csináltak alfelükből. Gyere, szálljunk ki Arezzóban.

- Jön eszembe. Szálljak ki, mert Dante ilyen disznóságokat ír? Arezzo poros kis fészek, biztosan van benne egy dóm a XIII. századból, egy Palazzo Communale, a Duce arcképe minden sarkon és megfelelő nemzeti feliratok, sok kávéház és egy Stella d'Italia nevű szálloda. Nem vagyok rá kíváncsi. Unom. Szeretnék már Capriban lenni."

A (hosszú)hétvégén elnéztem Arezzóba és Firenzébe, mert miért ne, meg biztos tök jó helyek alapon. Arezzo eredetileg nem lett volna cél, de volt ott két Vasari kiállítás (mert ő épp ott, és épp 500 éve született), meg  izgi a város, szóval csak beiktattam, CS-tem két aranyos hippinél,szerencsére a legbelvárosban laktak, meg nagyon bájosak is voltak, a lakás tele volt kötött holmikkal/Che Guevarás dolgokkal/teafűvel/macskákkal.

A kiállítások jók voltak, az egyik Vasarit, mint művészt mutatta be, korrekt képek, egy-két nagyon jóval (pl. ez).17vulcan.jpg

Lett volna egy kép Magyarországról is (a nemrég előkerült szegedi Angyali üdvözlet), de ez hiába volt benne a katalógusban, nem érkezett meg, (nem lennék meglepődve, ha kiderülne, hogy Baán László tette rá a mancsát :)

A másik az életrajzírói énjét prezentálta, képekkel, és a hozzá passzoló szövegrészletekkel, nem nagyon kreatív módon, de korrektül, és persze egy csomó szuperjó darabbal. Ezen túl a San Francesco bazilikában (Cappella Bacci) pedig elképesztően jó Piero della Francesca freskók vannak, egészen gyönyörűek. Ezen túl, van még ez-az szép dolog a városban (pl: egy Cimabue-kereszt), de ezt most nem cifráznám, akit érdekel keresse meg, de méginkább menjen el Arezzóba. Ebédre a helyi piacon ettem nagyon jó zöldséges polentát raguval, finom is volt, meg olcsó is, minden helyi kofa is ezt tolta :). Este vacsorára átjött az idősebb nő egy barátnője vacsorára, végig arról beszélgettek, hogy milyen nehéz helyzetben van ma a szocializmus/kommunizmus, és hát hogy igazából az sem jó amit Castro vagy Chávez tol...Amikor megkérdezték, hogy mi a helyzet a magyar politikában, nem meglepő módon nem tudtam semmi igazán pozitívat mondani. 

Este még elmentünk a nálam kicsit idősebb lánnyal inni valamit a városban, ami kellemes volt, volt pár ismerőse is, végre lehetett úgy igazán szabadul, hosszan olaszul beszélni, meg minden.

Másnap reggel felkeltem (elég korán, mert az egyik macska sportot űzött abból, hogy hajnaltól mindig rámmászott, ami engem elégé frusztrált), elköszöntem, és továbbvonatoztam Firenzébe. Erről majd a következő posztban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kristofromaban.blog.hu/api/trackback/id/tr983455948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása