2011.10.14.
23:42

Írta: kristofkristofkristof

Forró ősz

Az, hogy otthon lesz-e forró ősz, és mondjuk elkergetitek-e a kormányt, meg effélék, az csak rajtatok múlik, én most inkább az itteni dolgokról tudok beszámolni.

A legmegdöbbentőbb a dolgok intenzitása: szinte minden napra jut valamilyen balos megmozdulás, tüntetés; és ezeknek a plakátjaival sokszor tele is van a város. Két hete a Sinistra Ecologia Libertà (SEL) nevű balos (gyűjtő) párt tartott nagygyűlést a Piazza Navován, amin bár nem voltam, de már a metrón is érez lehetett a hangulatát.

Aztán az elmúlt héten itt is megmozdultak az Occupy Wall Street mozgalmak követői, kedden az egyetemen volt ilyen hepaj (egész érdekes, hogy itt az egyetemek tűrik ezt, el tudom képzelni, mit szólnának otthon ehhez Mészáros vagy Dezső urak), aztán kedden meg megpróbálták elfoglalni a Banca d'Itáliát. A hívószavak ugyanazok mint máshol, kilátástalanság, generációs elszontyolodás, elitellenesség egy jó adag spanyol-egyiptomi-new yorki példával megtűzdelve. És mindez súlyosbítva egy Berlusconi-féle kormánnyal.

 A bankfoglalás végül teljesen békés maradt (ellenben mondjuk Bolognával), inkább csak a szimbolikus formák voltak hangsúlyozva, az utca visszafoglalása, meg effélék. Ennek ellenére az egész Via Nazionale tele volt rendőrökkel, helikopteresült, meg minden. Az apropó egyébként az volt, hogy Napolitano közt. elnök bent tárgyalt a bank elnökével, Draghival. Egyébként erre a névre lett felfűzve szinte az egész tiltakozás kerete, minthogy a drago olaszul sárkányt jelent, ez meg a többesszáma, szóval voltak sárkánymaszkok, meg minden ami sárkányos, magukat meg draghi ribellinek (lázadó sárkányok) nevezik.

És mit csinál a strucc múzeum a forradalomban? Az egész a Palazzo delle Esposizioni előtt, lépcsőin zajlik, aminek aktuálisan olyan kiállításai vannak, mint egy nagy szocialista realizmus kiállítás, és egy a forradalmi propaganda istenéről Alekszandr Rodcsenkoról. Meg e mellett még olyan filmjeik voltak meghirdetve a hétre, mint az Edukators 2.0 a bécsi egyetemfoglalásról, meg egy a Tahrir térről, na ez az intézmény fogta magát, és bezárt az előtte zajló piknik miatt. Csak hogy mutassa, hogy milyen jól rezonál az intézmény működése a benne kiállított dolgokkal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kristofromaban.blog.hu/api/trackback/id/tr393304156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása